Ondersteuning op het Praktijkcollege Helmond

Ondersteuning op het Praktijkcollege Helmond

Ondersteuning op het Praktijkcollege Helmond

Op het Praktijkcollege Helmond heb je ondersteuning in allerlei vormen en maten. Deze begint bij je mentor. Maar we hebben ook een ondersteuningsteam die extra hulp kan bieden wanneer je dit nodig hebt.

De mentor

De mentor leert jou en je klasgenoten goed kennen. Je kunt altijd bij hem of haar terecht met vragen of voor hulp. Op de eerste schooldag na de zomervakantie is het de mentor die jou en je klas verwelkomt.

Een belangrijke schakel
De mentor is een spin in het web. Hij of zij overlegt wanneer nodig met jou, je ouders, andere docenten en het zorgteam. Zo kunnen we de ondersteuning garanderen die iedere leerling nodig heeft. Mentoren houden een volgsysteem bij en zorgen ervoor dat de juiste mensen op de hoogte zijn van belangrijke informatie. Wekelijks heb je een mentorles. Tijdens deze les leer je studievaardigheden en heeft je mentor tijd voor persoonlijke aandacht en begeleiding.

Ondersteuningsteam

Heb je extra ondersteuning nodig dan kun je terecht bij het ondersteuningsteam. Het ondersteuningsteam bestaat uit een orthopedagoog en twee zorgcoördinatoren. Er is op school ook een Zorg Advies Team, bestaande uit het ondersteurningsteam van de school en externe partners in de hulpverlening. Dit team wordt actief en pro-actief als blijkt dat een jongere meer zorg nodig heeft dan de reguliere zorg. Uiteraard wordt dit met de ouder(s)/verzorger(s) van te voren besproken. Als school houden wij voor elke jongere een leerling-dossier bij. In overleg met het ondersteuningsteam kunt u als ouder(s)/verzorger(s) het dossier van uw zoon/dochter altijd inzien.

Schoolondersteuningsaanbod

Bekijk hier ons schoolondersteuningsaanbod. In dit aanbod lees je meer over de verschillende ondersteuningsmiddelen die wij als Praktijkcollege Helmond bieden.

Veiligheid

We streven naar een school waar alle leerlingen en personeelsleden op een prettige manier met elkaar omgaan en iedereen zich geborgen en veilig voelt. In alle leerjaren wordt onder andere in de mentorlessen aandacht besteed aan kennis maken met elkaar, elkaar te leren respecteren en normale omgangsvormen te hanteren.

We werken op school met de 10 gouden regels:

  1. We hebben respect voor elkaar, elkaars eigendommen en onze omgeving.
  2. We zijn samen verantwoordelijk voor een goede sfeer en goede gang van zaken.
  3. We helpen elkaar waar dat nodig is.
  4. We dragen allemaal bij aan een open communicatie door op school Nederlands te spreken; we lossen problemen op door erover te praten.
  5. We pesten, bedreigen en negeren anderen niet.
  6. We vinden dat op school alcohol, drugs, wapens en gokken niet thuishoren.
  7. We vinden dat er geen plaats is voor racisme, discriminatie en geweld.
  8. We staan voor een positieve houding, correct gedrag en net taalgebruik.
  9. We doen altijd melding bij de politie in geval van diefstal, vernieling of geweld. Bij ernstige zaken doet de school aangifte.
  10. We houden ons aan bovenstaande gedragsregels en spreken anderen erop aan als ze dat niet doen.
Schoolvertrouwenspersoon

Elke leerling die bedreigd, gediscrimineerd of gepest wordt of last heeft van opdringerig, gewelddadig of ongewenst seksueel gedrag van een medeleerling of personeelslid kan een beroep doen op de schoolvertrouwenspersoon. De eerste stap blijft natuurlijk die naar de mentor, maar durft, kan of wil een leerling dat niet, dan kan hij rechtstreeks contact opnemen met de schoolvertrouwenspersoon. Die zal het probleem altijd serieus nemen, gaat er vertrouwelijk mee om en zorgt mogelijk -en in overleg met de melder- voor bemiddeling of verwijzing naar bijvoorbeeld de klachtencommissie of extern vertrouwenspersoon.

De school heeft een interne vertrouwenspersoon die u kunt benaderen voor problemen van vertrouwelijke aard. U kunt hiervoor terecht bij mevrouw Gertie Crommentuijn. Zij is bereikbaar via de algemene contactgegevens van de school of per e-mail.

Verzuim
Het is belangrijk dat jij aanwezig bent op school. Om dit te bereiken is het nodig dat jij, jouw ouders en school met elkaar samenwerken. Jouw ouders hebben via Magister inzage in de aanwezigheid van jou op school. Ook jouw mentor en de leerlingcoördinator volgen deze aanwezigheid en bespreken eventuele zorgen met jou, jouw ouders en de mentor. Als het verzuim niet stopt, heeft school de plicht dit te melden bij leerplicht en/of de schoolarts (GGD). Zij nemen dan contact op met jouw ouders voor een gesprek. We gaan op tijd samen bekijken hoe het komt dat je niet/ weinig op school bent en hoe we hierbij kunnen helpen.

contact

Heb je vragen voor ons?

De meest gestelde vragen worden beantwoord in de schoolwiki. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar info@omosghelmond.nl

Neem contact op
Waar kan ik de vacatures van OMO Scholengroep Helmond vinden?

Deze vind je op onze website of op omo.nl

Schoolwiki
To top